LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

10 FRÖFAVORITER: GRÖNSAKER

2018-02-06 | Handelsträdgården

Jag älskar att planera för hur min lilla köksträdgård ska se ut och vad den ska innehålla. Vill blanda grönsaker och blommor, vill att det ska kännas vilt och ostyrigt! Men jag är också av naturen väldigt ordningsam, var sak på sin plats, så jag brukar få kämpa lite för att släppa taget. Nedan några inspirationsbilder från Pinterest. Så här vill jag ha det i min köksträdgård!

Jag är duktig på att anteckna under växtsäsongen, kombinationer jag gillade, grödor som funkade extra bra men även sådant som inte blev så lyckat. I fjol odlade jag för mycket fänkål, vi hann inte äta upp allt och vissa i familjen blev rejält less på ugnsbakad fänkål efter ett tag. Men rödbetorna däremot, de tog slut i ett nafs! Så planeringen innebär också att beräkna rätt antal och utnyttja odlingsytan så bra det bara går.

I år ska jag prova en del nyheter som verkar spännande men även hålla kvar vid gamla godingar som funkade bra. Jag vill också värna om vårt kulturarv och har därför valt gamla kulturarvssorter. Läs gärna mer om kulturarvssorterna här. Här nedanför listar jag 10 av mina favoriter från Zetas grönsaksfrösortiment som alla är gamla kulturarvssorter.

Grönsaksfröer I Zetas Trädgård

Grönsaksfröer I Zetas Trädgård

MINA 10 GRÖNSAKSFAVORITER

Störskärvaxböna ’Goldmarie’. Jag gillar störbönor! De ger höjd till köksträdgården och just den här sorten ger skörd under lång tid.
Palmkål ’Nero di Toscana’. En trogen favorit! Jag planterar ut den i perennrabatten, den kompletterar de skira blommorna fint med sina buckliga, metalliskt blå blad. Frosttålig och perfekt till salladen, pajen eller woken.
Bindsallat ’Little Gem’. Den godaste salladen, ett måste!
Grönkål ’Red Russian’. Har inte odlat den förut, men vill pröva, den ser så fin ut med de violetta stjälkarna och nerverna.
Gul rödbeta ’Burpees Golden’. Så fantastiskt god! Ska odla många, många av den i år!
Rödbeta ’Chioggia’. Jag hyvlar den tunt och de polkarandiga flarnen förgyller sommarsalladen. Urläcker!
Bondböna ’Aquadulce Claudia’. Det var några år sedan jag odlade bondböna så i år är det dags igen. Den här sorten är tidig och högavkastande, låter ju perfekt!
Huvudsallat ’Merveille Des Quatre Saisons’. Vill prova en ny sallat i år och den här ser både fin och smarrig ut.
Kronärtskocka ’Green Globe’. I fjol misslyckades jag med skockorna. Eller, egentligen blev de jättefina, stora, silvriga, friska blad gav perennrabatten ett coolt utseende. Kruxet var bara att de inte gav några skockor… Så i år vill jag ha revansch och provar en ny sort.
Broccoli ’Ramosa Calabrese’. Broccoli är ytterligare ett måste i min köksträdgård. Den här sorten ger många sidoskott och jag skördar den långt in på hösten. Otroligt god.

Nu ser jag fram emot att få sätta igång sådderna!

Ha en fin dag!

/Maria

Se Zetas hela frösortiment här

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0