LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Äppelkaka och gammaldags narcisser i Fröpanelen Tv4

2018-09-27 | Lökar, TV4, Victoria Skoglund

Imorse var det dags för Fröpanelen igen. Idag var min kära vän Claes Carlson ( hovflorist ) med i panelen. Vi talade om lusten till höstträdgården och jordens kretslopp. Micael hade bakat en ljuvlig äppelkaka med ingefära och lösvispad grädde. Claes hade plockat en fantastisk bukett med nougatfärgade ormbunkar, järnek, kärleksört, solrosor och vackra blad.

Jag tipsade om gammaldags narcisser som går bra i både gräsmattan och rabatter. Jag berättade om Narcissus poeticus ’Recurvus’ som har det klassiska utseendet som personifierar pingstlijor.

Den påminner om ’Actaea’ men med något mindre blomma och lätt bakåtstrukna kronblad. Den har även en starkare doft. Klicka här.

Lökarna ska sättas i september-oktober. Jag vill även presentera några andra mycket fina gamla sorter :

 

Narcissen ’Barett Browning’ introducerades 1845 och har fått flera priser för sin vackra stora blomma. Den har en skarpt markerad orange trumpet med små fransar. Den blir cirka 30-35 cm hög och fungerar även mycket bra att odla i kruka. Klicka här. 

Narcissen ’Actaea’ är en klassisk pingstlilja och en av de jag tycker allra bäst om. Hos mig växer de i slänten mellan rödvidekloten. Den belönades med pris redan 1919 både för sin doft och utseende. Blommar i april-maj. Extra stora lökar i påsar om 5 stycken. Klicka här.

 

 

 

I våras plockade jag en bukett med pingstliljor, blodhägg, vårärt och kungsängsliljor. Underbart vackert eller hur?

Narcissen ’Gay Kybo’ är stjännarciss och nyhet på Zetas. Den blommar med fyllda stora vita kronblad och påminner litegrann om en austinros i formen. Den säljs endast i lösvikt i butiken och kostar 7.-/st.

Narcisser trivs i väldränerad och lätt fuktig jord, cirka 15 cm under jorden. När bladverket sticker upp på våren är det bra att strö på lite benmjöl eller Zetas bästa gödsel som extra näring. Narcisser är mer toleranta mot dålig och blöt jord än andra lökväxter och kan gärna stå i gräsmattan om de får vissna ner innan du klipper. Narcisser förökar sig genom att bilda sidolökar och kan komma att stå för trångt efter några år. Om narcisserna slutar blomma så gräv upp lökarna och dela dem. Plantera tillbaka dem lite glesare och djupare. Narcisser ogillas av rådjur och harar! De trivs fint i full sol, men är kanske som vackrast ståendes i skugga, där de också blommar som längst.

 

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0