LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Bästa koppen kaffe, jorden och humlorna

2021-08-29 | Min trädgård, Växthus, Victoria Skoglund

Det här inlägget är ett betalt samarbete med Lavazza

Augusti har gjort sitt inträde i min trädgård och i växthuset. Tidiga morgnar svävar slöjor över sjön, likt dansande älvor i skimrande klänningar. Jorden är mättad av regn och dagg. Det doftar kryddigt från anisisopens blå spiror och den vita höstfloxen bjuder på skimrande lyster under pagodkornellen. Jag gräver ner kompost i bäddarna där bönorna bjudit på stor skörd. Gröngödslar med tagetes som ökar näringshalten och ger mikrolivet ny kraft att föröka sig. Vänder ner biokol som binder kväve och håller fukten längre i myllan.

Jag odlar min jord mer än jag odlar min trädgård!

Anisisop och höstaster älskas av humlor, bin och fjärilar

Det är ur jorden allt föds och allt slutar. Kretsloppet påminner oss om hur viktigt det är att tänka långsiktigt och hållbart. Utan vår jord är vi ingenting!

Därför blir mitt val av kaffe självklart!

Lavazza tar ett stort ansvar för framtiden. Kaffet  ¡Tierra! for Planet ingår i deras premiumsortiment och är en del av ett hållbarhetsprojekt som startade redan 2001. Där står jorden i fokus och arbetet med att kaffeproduktionen ska hålla många generationer framåt.

Lavazza ¡Tierra! for Planet finns både som bryggkaffe och bönor. Smaken har en nyans av både citrus och mandel. Precis sådär mjukt och lent som jag vill att ett kaffe ska smaka. Jag är ytterst kräsen och smaken har naturligtvis stor betydelse när jag väljer kaffe.

Jag lägger också stor vikt att de säkerhetsställer den biodynamiska mångfalden.

I min egen trädgård odlar jag blommor som ger mat till bin, humlor och fjärilar från tidig vår till sen höst. I september kommer jag bland annat sätta massor med krokuslökar i rabatten som ger nyvakna bin och humlor mat tidigt i mars. Andra insektsvänliga växter är chokladskära, stenkyndel, purpurmejram, kärleksört, verbena och rosenskära. Växter som blommar långt in på hösten. Det finns många olika sätt att bidra till den biologiska mångfalden. Framförallt sluta med bekämpningsmedel och konstgödning! Spara på regnvatten, täckodla och kompostera. Det vi tar av jorden ska vi också ge tillbaka.

Chokladskära

Fika är viktigt!

Morgonkaffet i växthuset är en helig stund för mig. Jag sitter där från tidig vår till sen höst. Med en liten skvätt havremjölk, gröt, bär och läser morgontidningen. Ja, jag har fortfarande papperstidning.. Varje morgon, samma rutin. Den ger mig kraft att ta mig an en ny arbetsdag.

Extra tips: Kaffesumpen sparar jag i en bunke som jag strör ut på bladen där sniglarna huserar. De gillar inte kaffesmaken, eller om det är doften? Jag upplever i alla fall att jag får ha dahliorna, salvian och anisisopen ifred från de glupska uslingarna och att det faktiskt fungerar.

Vi måste alla ta ett ansvar för får jord. Vi kan inte göra allt, men att bidra med något litet gör skillnad. Välj Lavazza ¡Tierra! for Planet så är det ett steg i rätt riktning när du dricker din kopp nästa gång.

/ Victoria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0