LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Bra återkommande tulpaner

2019-09-15 | Blandat, Lökar, Zetas Trädgård

Jag får ständigt frågor om det finns tulpaner som kommer tillbaka år från år. Ja, det finns sorter! Ni ska leta i gruppen av darwinhybrider.

Vid sättning av lökarna vattnar jag jorden med mikrober. På våren myllar jag ner Zetas bästa gödsel både när jag ser de första bladen och efter blomning. Knipsa gärna av de överblommande fröställningarna som annars stjäl näring ur lökarna. Tulpaner kan sättas sent på hösten, men naturligtvis är det bäst om de får komma i jorden för rotning så tidigt det går. Glöm inte att spraya Tricogarden tidigt på våren precis när de tränger upp ur myllan för skydd mot råddjur och harar.

Här kommer en lista på sorter som brukar komma tillbaka år efter år:

Tulpanen ’Mystic van Eijk’ är en darwin hybrid som blommar med stora aprikosrosa kronblad i maj. Den bleknar vartefter den blommar över och jag tycker nästan den är som vackrast i slutskedet. Den är ny i vårt sortiment efter att vi såg den i parken Keukenhof i Holland. Klicka här. Kan kombineras med ’Queen of Night’ som vacker svartviolett kontrast. Det är den bästa återkommande mörka tulpanen.

En annan mörk tulpan som har kommit tillbaka tre år i min trädgård heter Tulipa ’Negrita Double’. En fylld sort som påminner lite om en pion.

Klicka här. 

Foto: Lena Hammar

Önskar ni er en vit tulpan ska ni välja Tulipa ’Exotic Emperor’. Den blommar i visningsträdgården på Zetas med den blå alliumen, Allium caeruleum.  En mycket fin sort .

I gruppen botaniska tulpaner finns många underbara ’vilda’ sorter att välja på. Läs mer här. 

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0