LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Dags att plantera magnolia

2021-03-30 | Växter, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Jag vill tipsa om en lättodlad och härdig magnolia. ’Leonard Messel’ blir ett litet elegant träd eller buske som har ett upprätt växtsätt och mörkgrönt bladverk. Zon 4.  Bladknopparna är omslutna av ett ludet knoppskal och på bara grenar i maj slår hon ut fjärilslika ljust rosa blommor.

Det här är nog den mest lättodlade sorten man kan välja.

Den kräver humusrik jord. Blanda upp den gamla jorden med rejäla mängder rododendronjord, barkmull och kompost. Under våren behöver särskilt nyplanterade magnolior mycket vatten, men rötterna får absolut inte stå för blött. Magnolior vill stå i ett vindskyddat läge och täckas med väv mot brännande vårsol.

Marken undertill bör bibehållas skuggig och sval då den växer med ytliga rötter. Vit sockblomma eller Myskmadra, Galium odoratum är förnämliga marktäckare som hjälper till att hålla jorden fuktig. Många av de storvuxna sorterna skuggar sin egen mark när de blivit tillräckligt stora. Det är en myt att magnolior skulle vara svårodlade. Den bästa tiden för plantering är vår och försommar, då har de gott om tid att rota sig innan vintern.När de väl etablerats är det en växt att älska i oändlighet.

Många frågar om det går att odla magnolia i kruka. Jag vill inte rekommendera det då magnolior är gottegrisar när det gäller jord och vill kunna utveckla sina rötter i väldränerad jord. Men vill ni absolut prova rekommenderar jag stjärnmagnolian Magnolia stellata som är härdig i zon 4.

Bilden ovan visar nyinkomna Magnolia stellata på Zetas.

Vi har många olika sorter, storlekar i olika prisklasser. Du hittar dem i vår trädgårdsbutik!

Välkomna / Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0