LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

De godaste hallon och potatissorterna

2019-05-02 | Blandat, Köksträdgården, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Jag brukar alltid sätta en rad potatis varje år i min köksträdgård. Favoritsorterna är ’Timo’ och ’Amandine’. De har varit så bra att jag inte velat prova några andra. Men förra våren satte jag en sort som heter ’Charlotte’ och jag vill verkligen rekommendera den.

Det är en riktig delikatesspotatis med franskt påbrå och har en nötig och nästan lite smörig smak. Perfekt till sill och gräslök.

Framtagen i Frankrike år 1981.

Vi har fått hem ekologiska ’Charlotte’ i 1 kilos förpackningar 89.- /st. Klicka här. 

Odlingsråd hittar du här. 

Mormorshallon är de absolut sötaste och godaste!

Om ni funderar på att sätta hallon så tycker jag ni ska välja mormorshallon. De smakar som hallon gjorde förr..otroligt söta och rikbärande.

Växtplats och jord

Hallon ska växa på en solig plats. Plantorna utvecklas bäst på en lucker och fukthållande men väldränerad jord. Styv lera är inte gynnsamt och bör jordförbätt- ras med något mullrikt material t ex kompost, välför- multnad kogödsel eller barkmull.

Jordens pH-värde ska ligga på 5,5-6,5 dvs något under neutralt. I en alltför kalkrik jord drabbas hal- lonplantorna ofta av järn- och manganbrist vilket vi- sar sig som gulaktiga blad med gröna nerver. För att sänka pH-värdet kan man blanda in en tredjedel rodo- dendronjord eller grov naturell torv.

Om man vill plantera hallon efter hallon bör man byta jorden eller förbättra den med minst 50 % kompost. Odla gärna tagetes som gröngödsling en säsong innan återplantering sker. Den har en sanerande effekt på jorden genom att motverka s k jordtrötthet, orsakad av bl a nematoder.

 Odla i kruka

Det går alldeles utmärkt att odla hallon i krukor, t ex 10–15 l plasthinkar eller krukor med hål i botten.  Plantan ska sättas på samma nivå som den står i krukan.

Planteringsavstånd och uppbindning

Snåla inte på planteringsavståndet! Det är viktigt att hallonbeståndet är glest, luftigt och kan skötas ordentligt med uppbindning och beskärning.

Olika sorter kan fordra olika rad- och plantavstånd, men 1,5 m mellan raderna och 0,5 m mellan plantorna är ofta lagom. För riktigt kraftigväxande sorter t ex ’Mormorshallon’ bör radavståndet ökas till 3 m och plantavståndet till 1–1,5 m.

Hallon sprider sig med rotskott, men benägenheten för skottbildning varierar mellan sorterna. Jag klipper av skotten med gräsklipparen och har inte blivit särskilt störd av skotten som dyker upp lite här och där i gräsmattan.  Duken läggs ut i samband med plantering.

Uppbindning

De flesta hallonsorter behöver stöd. Gör en stadigkonstruktion i samband med plantering eller allra senast året därpå. Sätt t ex T-formade stöd i varje ände av raden och spänn metalltrådar emellan, helst på två höjder: 0,7 respektive 1,5 m över marken. ”Stäng in” alla skotten mellan trådarna.

Välj krukodlat!
Vi säljer bara krukodlade plantor då jag tycker att man lyckas bäst med dem. Klicka här för att köpa mormorshallon. 
Vill ni baka hallonbullar, så hittar ni mitt recept här.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0