LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Den ståtliga honungslöken

2018-08-23 | Lökar, Victoria Skoglund

Honungslök, Nectaroscordum siculum

Tilldragande och ståtlig är honungslöken som för många fortfarande är okänd.

Likt en begynnande födelse är det att se knopparna som tränger ut ur sitt hölje för att sedan paradera tillsammans med vårens andra lökväxter. Man köper den som lök på hösten i augusti-september, var ute i god tid den brukar ta slut snabbt.

I maj-juni blommar den på upprätta stänglar med klockformade blommor. I grönt, vitt och lila. I olika ljus förändras blommornas färg och jag tycker de är vackrast i försommarens kvällsljus. Brukar bli hög, närmare en meter och även fröställningen har ett skönhetsvärde. Plantera de gärna i grupp tillsammans med andra perenner som skyler dess rufsiga bladverk. Vattna upp jorden också grundligt innan plantering. Harar och rådjur ratar växten och det sägs även att mullvadar skyr den på grund av lökens lukt. Den återkommer villigt år från år. Har läst att den är härdig i väldränerad jord i hela Sverige. Vi har fått hem fina lökar till Zetas nu. Klicka här. 7 stycken 59.-.

Foto: Lena Granefelt.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0