LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Doftliljor..som en flaska med dyr parfym

2021-02-18 | Lökar, Victoria Skoglund

Doftliljor är blommor som bär på både elegans och någon slags mystik. De tillhör gladiolsläktet och här inte härdig i Sverige, men går alldeles utmärkt att odla i kruka eller i trädgården om man kan övervintra lökarna frostfritt.J

Jag brukar sätta lökarna i kruka vecka 12-14 och ställa ut i växthuset. I maj ställer jag ut krukan och då  brukar de spetsiga bladen börja tränga upp ur jorden.

I mitten på augusti börjar knopparna slå ut. Jag kan lova er den allra ljuvligaste doft ni kan tänka er. En blandning av söt mysk och dyr Coco Chanel parfym.I skymningen doftar den extra starkt..nästan lika starkt som narcisstobaken.

Jag tycker ni ska sätta lökarna mellan ett svajande gräs i samma höjd som doftliljan tex, Lampborstgräs, dunborstgräs eller fjäderborsgräs.Eller den fleråriga verbenan ’Bampton’.

Det kommer att bli superfint!

Den är även hållbar som snittblomma. Vacker tillsammans med sensommarblommande perenner som blodax och anisisop.

På hösten klipper jag ner bladen och lyfter in krukan i ett mörkt frostfritt förråd. Tar fram den i mars och börjar vattna och gödsla försiktigt.

Ni behöver inte förkultiveras lökarna, men fördelen är att de börjar blomma tidigare och väntan blir inte så lång om man gör det.

Vi säljer stora fina lökar i påse om 10 stycken. Klicka här.

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0