LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

En fågelbok och två jägare

2016-12-02 | Inspiration, Min trädgård, Personligt, Zetas Trädgård

Sigge och Svante I Victoria Skoglund

Mitt växtrike är ett fågelrike. Jag har en söndertummad fågelbok med läten och noggranna beskrivningar. Även min sambo har börjat förkovra sig i de fladdrande nyttodjurens värld. På sommaren dricker vi vårt morgonkaffe med tidning och fågelbok under pagodkornellen. Vissa morgnar har vi fullt upp med att tyda fåglarnas läten. Vi tävlar lite om vem som kan identifiera och namnsätta dem. Jag är inte så duktig men hör mig själv låta mycket trovärdig när jag säger –Det är en rödhake! Och trycker på knappen som spelar upp dess kvittrande sång. Sambon ser skeptisk ut men låter mig hållas. Fågelboken har blivit lika viktig som morgontidningen. En slags ny lärdom som ger oss närhet till det levande djurlivet.

Men glädjen över det rika fågellivet är också dubbel, när våra älskade katter står stolta med en vettskrämd talgoxe i munnen utanför terrassdörren. Vi förmanar dem som föräldrar gör med sina barn, men en timme senare kommer Sigge in med en liten mus. Vi håller små begravningar för fåglarna och mössen. Känner skuld över jägarna som bor i vårt hus. De verkar totalt oberörda över de små gropar vi gräver i trädgården och blommor som läggs prydligt över jordhögarna. Små djurliv släcks och och nya föds i holkarna som vi satte upp förra året.

Vi deltar i naturens kretslopp och igår köpte jag en fjärilsbok. Jag har redan läst i smyg för att sedan storstilat beskriva pärlemofjärilens egenskaper och amiralens färgteckning. Kan lova att sambon kommer att bli grymt imponerad över mina kunskaper. Det gäller bara att se tillräckligt övertygande ut när vi står bland jätteverbenans blommor och ser fjärilarna slå sig ner i det violetta buskaget.

Vi har hängt upp flera talgfröbarer i våra träd utanför köksfönstret. Högt upp på grenar så inte katterna kommer åt dem. Har aldrig varit med om ett så stort intresse för någon fågelmat tidigare. Den har mycket högt energiinnehåll som är lämplig på vintern för vildfåglar. Den är värmebehandlad för att inte innehålla farliga bakterier och helt fri från smak/färgämnen.

Ni kan beställa den här 

Här är en liten film från vårt köksfönster. Läs mer om att mata fåglar under vintern hos Naturskyddsföreningen.

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0