LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Favoritväxter på tv4

2014-04-30 | Odla i kruka

Den 1 maj är jag på plats igen i Nyhetsmorgon för att berätta om några av mina favoritväxter. Det är inte lätt uppdrag då jag verkligen älskar så mycket växter på olika sätt. En av mina absoluta älsklingar är Basilika Yemenite. Det brukar finnas plantor att köpa nu i butikerna, men jag vill ändå sätta ett varningens finger för kalla nätter. Basilikan är mycket känslig och kan gärna få stå inomhus tills det blir varmare för att inte frostnypas. Ibland kan det vara ont om plantor av den här sorten, så hittar ni den ska ni köpa direkt!

Basilika yemenite

Basilika Yemenite.

Jag planterar dem i stora djupa lerkrukor där de växer upp som små träd och klassiskt doftar basilika. Direkt efter plantering toppar jag plantorna kraftigt så att den bildar nya skott och blir buskig och tät. Bladen är gröna med purpurfärgad anstrykning. Ljusvioletta extravaganta blomspiror översållas av smått berusade förtjusta bin och humlor. Vill man skörda bladen till mat och sallad bör man inte låta den gå i blom då smaken blir sträv och något besk.Istället odlar jag den grönbladiga basilikan för skörd på fönsterbrädan. Yemenite är tåligare mot både kyla och blåst. Den är däremot törstigare än den vanliga sorten och kräver en hel del vatten under sommar månaderna. Jag ger den dessutom några nävar Chrysan och flytande näring under sommaren. Vill man spara plantorna bör de förvaras svalt och frostfritt. Den blir med åldern ett kraftigt buskträd med grova stammar.

basilika yemenite-victoria skoglund

Basilika Yemenite är vacker i stora krukor.

Jag kommer även att tipsa om dessa växter: 

Basilika Yemenite
Citronverbena
Vårälväxing Sesleria heufleriana
Häxal Fothergilla major
Röd sockblomma Epimedium rubrum
Vårärt Lathyrus vernus
Silvrig höstanemon Anemone tomentosa ’Robustissima’
Svavelpion Paeonia mlokosewitschii
Gul fingerborgsblomma Digitalis i olika sorter
Citrontimjan Thymus citriodorus

Önskar er en fin valborgshelg / Kram V

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0