LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Första sådden

2014-05-05 | Blandat

På mitt sängbord står travar med böcker som handlar om sockerärtor, sallat ,mangold och för att inte tala om alla dess olika bönor som jag förälskat mig i. Att så ett frö kan ses enkelt och nästan lite trivialt. Men jag har förstått att en hel del kan gå fel. Är inte jorden tillräckligt varm så ruttnar fröet och man står som en gapande fågelunge och undrar vad som gick fel. Men här kommer inget att gå fel, kunskap är livets dygd och jag läser om andra mästares lyckobringande odlingar.

I köksträdgården  I  Victoria Skoglund

Vi hade förberett jorden noggrant och gödslat upp den med hästgödsel från stallet i närheten. Krattat och rensat bort gamla grödor och jämnat till jordytan. Jag hade gjort en ritning från förra året för att inte så på samma plats igen. Växelbruket är viktigt annars kan jorden drabbas av jordtrötthet vilket ger sämre skörd. Vitlöken som jag satte i höstas har kommit upp och jordgubbarna har jag redan klippt av revor två gånger.

 

I köksträdgården  I  Victoria Skoglund

Jag tycker om ordning och reda i köksträdgården och sår inte i cirklar eller kvadrater. Vi använder en lång stav för att få exakta raka rader. Vi sådde gul vaxböna, rädisa, morötter, spenat, ruccola och sockerärtor och dill. Förra året satte jag lök, men tyckte inte den blev så bra, så jag valde bort den i år.

I köksträdgården  I  Victoria Skoglund

Det var en kall dag och det blev sådd i tjocktröja och halsduk. De gröna bladen som syns närmast mig är bladpersilja. Vi äter otroligt mycket persilja i smoothies och i sallader. Och jag vill skörda tidigare så det blev färdiga plantor istället. Kryddor som timjan, salvia, körvel och koriander odlar jag i krukor runt lådorna.

I köksträdgården  I  Victoria Skoglund

Johan byggde en kompost av stora pilväggar som han halverade och satte ihop till en låda. Nu ser det prydligt och snyggt ut även utanför köksträdgården och känns extra bra att få slänga allt avfall där som sedan ska användas på nytt i lådorna.

I köksträdgården I Victoria Skoglund

Nu är det bara att vattna och vänta på de första spirande bladen. Jag älskar verkligen mina lådor och odlandet. Känner mig så levande efter timmar i trädgården. På kvällen satt vi på stenmuren och drack te. Tittade ut över den nyvattnade myllan, den nyss utslagna magnolian och vår katt Sigge som rullade sig i kattmyntan och nästan såg lite berusad ut. Och jag känner mig lycklig!

Kram V.

Amaryllis med fröställningar

I söndags satte jag ner fyra amaryllislökar i min stora gamla keramikskål. Bottnade med mossa och stack ner fröställningar från höstaster och gillenia. Tycker att det blev riktigt fint, eller hur? Den här amaryllisen heter 'Gervase' och är en ny sort för mig. Tycker...

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0