Imorgonbitti är det dags för årets sista fröpanel. Tillsammans med Micael Bindelfeld och Göran Greider tipsar vi om gröna julklappar och våra favorit julblommor. Vi kommer även att berätta om våra känslor kring vintern och vad den gör med oss.
Jag kommer visa iskonvaljer som är den lyxigaste julblomma jag vet. Sinnliga, doftande och enkla.
Jag brukar plantera groddarna i vanlig blomjord. Är rötterna långa så klipper jag av en tredjedel av dem. Täcker med fuktig mossa. Groddarnas översta del ska precis synas ovan jord. Vattna igenom krukan.
Håll sedan mossan fuktig genom att spreja den med blomspruta med jämna mellanrum.
Lägg på en mörk ”hatt” och ställ krukan i sval rumstemperatur ifall de drar iväg innan du vill att de ska blomma. Beroende på hur lång tid groddarna har kommit när du köper dem så kan man avgöra hur lång tid det brukar ta innan blomning. Fråga i butiken. Vattna och se till att mossan inte torkar ut. När groddarna har kommit upp ur mossan cirka 5 cm, ta av hatten och ställ krukan vid ett ljust, svalt fönster till exempel så groddarna får utveckla sina blommor.
Här har jag planterat fem stycken groddar i en gammal lerkruka.
Mitt julklappstips är en biodlarkurs, som jag faktiskt tänkt och köpa till mig själv i år. Det har jag dock inte vågat säga till Johan. Han tycker vi har nog med arbete hemma i trädgården. Men jag tycker bin är viktiga, jätteviktiga!
Att bina producerar honung vet alla, men den största betydelsen för oss är att de pollinerar växter så att det blir frukt och bär åt oss och mängder av fåglar och andra djur. Utan bin skulle det bli väldigt tomt i frukt- och grönsaksdisken. Mer än en tredjedel av maten vi äter är resultat av pollinerad av bin.
Ett annat tips är att ge bort ett humlebo. På Zetas har vi tagit fram ett alldeles eget bo till humledrottningen så att hon kan lägga nya ägg i vår. Humlorna är utrotningshotade och därför känns det viktigt för oss att ta fram en sån här produkt till vårt egna sortiment.
Plats: Boet ska placeras i söderläge, men i skuggan. Skydda det från regn och fukt. Kan ställas in i en mur eller under en husgrund på stenar. Det bör placeras ut i mars-april när drottningen letar efter ett bo. I det nya boet bygger hon en liten kruka av vax som hon själv utsöndrar. Därefter samlar hon pollen som blir mat till larverna. Därefter lägger hon en handfull ägg. I maj kläcks de små larverna. Som sedan blir till små humlor redo att börja arbeta i våra trädgårdar när fruktträden blommar.
Påsen med halm och musurin lockar humlorna till boet. Töm ur påsen och sprid ut det i boet vid utplacering. Töm boet på senhösten. För att på nytt fylla den med en påse med halm och musurin i mars nästföljande år.
En viktig och fin julklapp. Ni hittar den här.
Vi ses genom rutan imorgon bitti kl. 9.40.
Kram V