LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Han skriker högt..

2019-05-19 | Köksträdgården, Zetas Trädgård

Han skriker högt i en tonart som får fåglarnas fjäderskrud att resa sig. Han har köpt en tomatplanta och skött den enligt alla konstens regler. Han håller den slokande plantan i handen. Jag ser att hans handknotor nästan vitnar av ilskan som pumpar genom hans fingrar. ”Vad säljer du för eländiga plantor..?” Jag försöker förklara att tomatplantan har mött en obarmhärtig järnnatt. Att plantorna är extremt känsliga för kyla och behöver skyddas mot de förrädiska nätterna i juni. Han fortsätter att tala om för mig hur uselt allting är och att han aldrig varit med om så dålig kvalitet någonsin.

Hans ilska gör mig illa till mods. För egen del känner jag mig ofta ödmjuk inför mina misslyckade odlingar. Sedan jag fick en egen köksträdgård har min respekt för våra svenska bönder aldrig varit större. Jag har blivit medveten om hur hårt vädret kan slå mot min lilla skörd. Torka, skyfall och hagel är naturens sätt att kommunicera med oss. Det lär oss att bli medvetna om hur lite vi kan styra över jordens krafter.

Jag plockar ihop en låda med nya tomatplantor och han får med sig min favoritsort ’Sungold’. Jag berättar för honom hur de smälter i munnen som karameller i augusti. Jag lägger ner en fiberduk och ber honom bädda in tomaterna försiktigt likt bebisar. Han tittar misstänksamt på mig men lovar att göra som jag säger. Sju veckor senare står en liten skål med gyllene tomater på mitt skrivbord. Inget brev, inga skrivna ord. Men jag tror att jag vet vem det är ifrån. En ilsken eftertänksam man med ny erfarenhet.

Texten är ett utkast från min senaste bok ’Min trädgård vid sjön’. Finns att köpa signerade ex här. 

Vi har mycket fina ekologiska tomatplantor på Zetas just nu.

Många nya spännande sorter:

Sakura, Sun Chocolate, Moneymaker, Brandywine, Gelbe Dattelwine

Tänk på att skydda tomatplantorna om det blir kalla nätter. Det kan bli frost ända in i juni. 

( Bilden är från förra året. )

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0