LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Jag sådde rosenskäran i odlingslådorna

2022-02-03 | Sommarblommor, Victoria Skoglund

Rosenskäran har blivit en klassiker för alla som älskar att odla sommarblommor i sin trädgård.

Den ser skör ut med sina skira blommor som vajar på smala stjälkar ur moln av dilliknande blad. I själva verket är det en riktigt tuffing som är både lättodlad och som älskas bin. Den är lätt att så direkt på sin växtplats i maj, men om man önskar tidigare blomning är det en fördel att så fröna inomhus i mars-april.

Jag sådde rosenskäran direkt i de stora odlingslådorna nere vid sjön i början på maj. De började blomma i juli och jag plockade massor av buketter under hela sommaren och in på höstkanten.

Om du förkultiverar så ska det ske i ett tråg med fuktig såjord. Så gärna i ett så kallat pluggbrätte av något slag så får du fina plantor som är lätta att hantera. Täck fröerna med ett tunt lager jord, skydda med ett lock som är försett med luftningshål och placera sådden varmt. När plantorna börjar sticka upp ur jorden kan du ta fram dem i ljuset. Avhärda och plantera ut dem när risken för frost är över. Gallra genom att klippa av plantorna som självdör istället för att dra upp dem med rötterna. Annars är risken att man skadar de andra plantorna när de växer tätt ihop.

Plantavstånd cirka 20 cm.

Ni hittar frön till den fyllda rosenskäran här som heter ’Double Click Bicolor’. Det är dock en sort som inte drar till sig så mycket. bin och humlor.

Välj istället sorten som heter Rosenskära ’Fizzy Rose Picotee’. Den är en riktig bimagnet och fjärilarna älskar den och syns i den plockade buketten.

Plantera i mullrik sandblandad jord och gödsla sparsamt. Rosenskärans blomning kommer i gång som allra bäst framåt sensommaren när dagarna är kortare. Rosenskäran trivs även bra i krukor och urnor. Nedan har jag planterat dem i vanliga stora plastkrukor och stoppat ner dem i vackra korgar.

Rosenskäran i korgen och i ekfatet heter ’Double Click Bicolor’. Ni hittar frön här. 

På Bastbryggan växer rosenskäran i ett ekfat. Eftersom det är en blåsig plats så får den ett mer kompakt växtsätt.

Lycka till / Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0