LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Japanska lönnar i kruka

2018-07-20 | Blandat, Min trädgård, Odla i kruka, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

De japanska lönnarna har skänkt mig så mycket glädje genom åren och deras knotiga grenar skapar spännande dynamik. Det finns många olika sorter av japansk lönn. Jag har några i min privata trädgård och odlar allihop i olika kärl. En av dem är Acer palmatum ’Atropurpureum’ som har ett upprätt och yvigt växtsätt. Den växer i en gammal kopparbalja som jag borrat hål i botten för god dränering. Den kan bli mycket stor men eftersom den inte har tillgång till så mycket jordvolym så håller den sig liten. Nästan som en bonsai.

 

Här hittar ni vårt sortiment av träd & buskar  – sortimentet varierar från säsong till säsong och mer finns att handla i Zetas handelsträdgård.

 

I ekfatet har jag planterat Acer palmatum ’Garnet’ som får flikiga flammande röda blad. Jag tycker båda sorterna är otroligt vackra även när de har tappat sina blad om hösten. Men tyvärr så måste jag ta in dem i ett kallt garage om vintern och får inte njuta av deras skulpturala form. Där får de stå i mörker och minusgrader, skyddade från kalla vintervindar. De får inget vatten så länge de står i garaget. I mars tar jag ut dem och vid bladutspringet börjar jag vattna försiktigt.

 

Tänk på att inte börja vattna övervintrade bladfällande växter förrän de nya bladen börjar vecklas ut! Så länge de inte har börjat bilda sugrötter (de fina rötterna som leder vatten) är risken för övervattning stor. Det går inte att skynda på grönskan. Låt krukodlade växter vakna i sin egen takt, ljuset och värmen styr deras knoppbildning. Var tredje år brukar jag plantera om de japanska lönnarna. Det gör jag på våren. Samtidigt beskär jag rötterna ganska ordentligt och fyller på med ny jord. Jag har aldrig beskurit grenarna. Träden växer i ungefär 50 liter jord och jag toppdressar jordytan med kogödsel på våren.

På bilden ovanför syns Acer palmatum ’Garnet’ i ett ekfat. Ni hittar den här och finns i olika storlekar

Jag vill att min trädgård och mina växter ska växa med mig. Därför har jag valt relativt unga träd som vårdas av mig, mina händer och mitt hjärta. I trädkronorna samlas minnen och intryck från årstidernas olika fester. Stammarnas årsringar blir trogna följeslagare och påminner om livets föränderlighet.

/ Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0