LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Jätterams, en växt till skuggan

2014-04-16 | Blandat

Jätterams, Polygonatum x hybridum

En av mina absoluta favoritväxter. På höga bågböjda stjälkar hänger de vita dropparna som smycken med gröna spetsar. Påminner litegrann om en storvuxen liljekonvalj. I maj plockar jag in dem och ställer dem en och en i provrörsglas i vårt trädgårdscafe. Som eleganta damer förgyller de kundernas luncher med en mycket svag doft av konvalj.

Vipprams

Önskar man en mer parfymerad dam vill jag tipsa om vippramsen, Smilacina racemosa som sprider en underbar doft av citron. Båda sorterna är lättodlade och trivs bäst i lätt humusrik fuktighetshållande jord. Viktigt är dock att jorden inte blir för blöt vintertid. Lägg en frigolitskiva över växtplatsen om jorden är dåligt dränerad. Många säger att hon trivs även i torra lägen, vilket gör att hon iså fall kan passa på extrema växtplatser med både skugga och torka. I maj-juni når hon en höjd av sjuttio centimeter. Ett halvskuggigt läge är idealiskt och hon sprider sig långsamt i sidled. Passar utmärkt i sällskap med vitkantad funkia, rodgersior och parasollblad. Den står på bordet för ’skuggiga lägen’ på Zetas perennavdelning.

Kram V

Amaryllis med fröställningar

I söndags satte jag ner fyra amaryllislökar i min stora gamla keramikskål. Bottnade med mossa och stack ner fröställningar från höstaster och gillenia. Tycker att det blev riktigt fint, eller hur? Den här amaryllisen heter 'Gervase' och är en ny sort för mig. Tycker...

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0