Idag har regnet fullständigt vräkt ner här på morgonen. Men det behövdes, för gräsmattan är nästan helt sönderbränd av sol och vind. Min lilla guddotter Svea är också på Öland och kom förbi och fikade med sina föräldrar. Jag bakade en kardemummakaka som serverades med vispgrädde, färska hallon och jordgubbar.
Den här kakan har jag bakat alla år på Öland. Den har blivit lite av en favorit och mina söner älskade den när den intogs på stranden när de var små.
Här kommer receptet:
2 tsk kardemummakärnor ( ej mald på burk Viktigt! )
5dl vetemjöl
3dl strösocker
1 msk bakpulver
80 gram smör
3 dl mjölk
1/2 msk kanel & 1/2 msk socker
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form utan hål i mitten. Stöt kardemummakärnorna i en mortel. Häll mjöl, socker, kardemumma och bakpulver i en stor skål. Tärna ner rumsvarmt smör. Häll i mjölken och blanda smeten med en slev. Häll smeten i formen och strö över socker och kanel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Servera gärna med säsongens bär, vinbär, hallon och jordgubbar.
Lycka till / V