LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Klängväxter på Tv4

2021-04-16 | TV4, Victoria Skoglund

Imorgonbitti gästar jag Tv4 och temat är klängväxter. Här kommer lista på de sorter jag kommer att tala om.

Blåregnet ’Blue Moon’ är en härdig sort som blommar redan andra eller tredje året efter plantering. Det är också mycket härdigare och kan odlas i zon 5. Extra plus är att den blommar flera gånger under en säsong med start i maj. Vill klättra på en solig plats i trädgården. Bilden nedan har jag tagit under en trädgårdsresa i England.

Bilden ovan är mitt blåregn som klättrar längs med gäststugans fasad.

Månfröranka är en klätterväxt som är mycket härdig och lämplig om ni vill odla en klätterväxt i kruka. Hemma hos mig växer den på en järnspalje och övervintrar under tak utomhus utan skydd.

Den klarar sig i zon 5. Beställ här. 

Rosa svartöga är en ettårig klätterväxt som finns i fler färger. Den är otroligt tacksam och växer snabbt upp till två-fyra meter om den får bra jord. Finns i fler färger och är en klätterväxt som jag tycker väldigt mycket om. Den klättrade upp längs med kaminen och upp i växthustaket förra sommaren.

Året innan växte den röda i en kruka på terrassen. Den finns att köpa i maj och juni eftersom den är mycket känslig för kyla.

Jag är mycket förtjust i småblommiga klematis och gärna i svartvioletta färger. Mitt tips är att låta dem växa upp i silverpäronets gråvita krona som ett extra smycke. Såklart kan de även växa på en balkong på en spalje, som tex, Clematis ’Black Prince’. 

Rekommenderar även den småblommiga Mandel klematisen, Clematis rubromarginata.

Den doftar mandelkakor..fantastisk söt fin doft!

Ses i teverutan kl.10.20.

( Jag har tyvärr inte möjlighet att ge mer rådgivning och svara på era frågor här nu. De kommer att bli obesvarade nu under min högsäsong. Ni får hålla tillgodo med mina tips här på bloggen, Tv4, podden, Instagram och min youtubekanal. På Zetas finns mina 30 mycket duktiga kollegor och trädgårdsmästare som också kan ge er fina råd och tips. )

/ Victoria

 

 

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0