LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Köksträdgården före och efter

2014-03-02 | Köksträdgården

När vi flyttade till vårt hus för för drygt två och ett halvt år sedan var min högsta önskan en köksträdgård. Andra hösten så påbörjade vi arbetet med att anlägga en helt ny trädgård från grunden. Maria Andersson som arbetar på Zetas som trädgårdsdesigner mätte upp trädgården och hjälpte oss att skissa fram nya ytor och terasser. Vi lämnade vår ritning till Ola Ellis som är en mycket kompetent trädgårdanläggare som tog sig an vårt stora trädgårdsprojekt. Med grävskopor och stark handkraft påbörjades arbetet hösten 2012.

köksträdgården

Vi ville ha en trappa ner till bryggan och valde granitsten, samt gammal byasten som ramade in grusgångarna till köksträdgården. Vi har lagt något som kallas för gårdsgrus. Jag älskar ljudet när man går och krattar grus så vi blandade de ytmaterialen i trädgården. Vi planerade för naturstensmurar och större jorddjup där träden skulle planteras. Det var så mycket som skulle beslutas i förväg. Så under ett tag så kunde jag nästan inte sova..det var så många ideer som skulle förankras för att det skulle bli rätt från början. Även en rutinerad trädgårdsmästare kan ha svårt att bestämma sig.. Tur att jag hade Maria som hjälpte till att reda upp alla mina visioner.

köksträdgård

köksträdgård

Det var svårt att föreställa sig hur stora kökslådorna skulle bli, så vi klippte ut stora bitar av fiberduk och måttade upp direkt på platsen där de skulle ligga. Jag ville ha riktigt stora djupa lådor som skulle kännas bekväma att arbeta med. Sen tycker jag att det blir mycket snyggare om man vågar ta i lite. Det gäller även krukor på terassen. Jag tycker att många är alldeles för försiktiga när altaner och balkonger ska inredas. Vi valde att bygga lådorna i vitt ohyvlat virke som vi sedan målade i svart falufärg. Lådorna är 1.65 x 2.80 x 0,6. De kläddes sedan invändigt med platonmatta som skydd mot väta.

svart falufärg

Johan Petersen

Jag kan lova er att lyckan var stor när våren äntligen kom och vi fick så de första fröerna. Spenat, dill, rädisor, morötter, vaxbönor är några av de grödor vi lyckades bäst med. Kålen och löken är en annan mindre misslyckad historia..

victoria-skoglund

kökslådor juli

Så här såg det ut förra sommaren..gissa om jag är lycklig? Jag älskar verkligen vår köksträdgård!! Sådan lycka att gå ner för att skörda till kvällens middag, höra det knastrande ljudet från gruset under träskorna. Sitta på naturstensmuren i solen och knapra på en morot, småprata med katten och njuta av doften från den vita austinrosen som precis slagit ut sina kronblad intill perukbusken. Nu längtar vi efter våren..eller hur?

Kram V.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0