LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Koreansk azalea istället för magnolia

2019-04-23 | Blandat, Victoria Skoglund

Så fort jag talar om magnolia i de sociala kanalerna så får jag frågan om det går att odla den älskade magnolian i kruka. Det är inget jag rekommenderar, även om det givetvis finns undantag där en del lyckats. Vill man välja någon sort i kruka så förslår jag Magnolia stellata som är en av de härdigaste. Blommar i april maj med stjärnlika blommor på bar kvist. Likaså Magnolia ’Leonard Messel’ som inte heller blir så stor, utan ett mindre buskträd.

Läs mer om Magnolia ’Leonard Messel’ här. 

Bilden är tagen på Zetas igår. Just nu slår magnolian nedanför cafet ut sina ludna knoppar i rosa kaskader.

Jag rekommenderar däremot koreansk azalea som ett lättodlat alternativ uppe i norr eller i kruka.

Koreansk azalea, R. Schlippenbachii blir 1–1,5 m. Buskigt och rundat växtsätt. Blommar på bar kvist med rosa–ljusrosa blommor i maj–juni. På hösten skimrar bladen i olika röda och oranga toner. Zon 3-4.

Azalean klarar av en hårdare beskärning och min pappa brukar beskära dem direkt efter blomningen för att hålla dem täta och buskiga. Då hinner den bilda nya knoppar till nästa år.  Den vill växa i soligt låga och planteras i väldränerad jord, gärna uppblandat med rododendrobjord. Den vill inte torka ut, därför är det viktigt att välja en stor kruka med minst femtio liter jord.

Bästa tiden för plantering är på våren och just nu har vi mycket fina exemplar som även kan köpas i vår webbshop. Klicka här. 

Om ni har vägarna förbi Zetas närmaste veckan kan ni även avnjuta Magnolia kobus som har slagit ut sina väldoftande blommor uppe i vår barrbacke. En ljuvlig syn kan jag lova er!

/ Victoria

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0