LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

LOCKA FÅGLARNA TILL DIN TRÄDGÅRD

2018-01-18 | Handelsträdgården

Morgonens promenad genom trädgården bjöd på tomma växtbord, fruset vatten och kala knotiga grenar. Kallt, friskt och vackert. Trädgården är stängd under januari vilket skänker den en välbehövlig vila. Krukor, växter och verktyg är bortplockade och trädgården känns rofylld och harmonisk. Under promenaden uppmärksammade jag ett gäng glada talgoxar som ivrigt hackade i sig av vår talgfröbar som hänger i en apel. De är som tokiga i den, fåglarna. Snabbt blir kolvarna uppätna och vi matar dem med nya.

Nu när vi är mitt i vår mörkaste och kallaste årstid behöver fåglarna extra mycket energi. Jag tycker om att mata fåglar, dels för att föda dem men även för att locka dem till min trädgård. För att locka så många olika fågelarter som möjligt väljer jag också olika typer av mat. Trastar gillar äpplen, mesar vill ha jordnötter, domherren föredrar solrosfrö och talgoxen vill ha just talg.

Maria matar småfåglarna I Zetas Trädgård

Olika typer av mat kräver också olika varianter av fågelmatare. Till äpplen passar vår fina äppelring, jordnötter är perfekt i Glob och solrosfrön i Domherre, Rost eller Twilight. Vår populära talgfröbar hängs enkelt upp på en gren.

Maria matar småfåglarna I Zetas Trädgård

Om du vill ha flera olika fågelmatare ska du tänka på att placera ut dem på olika ställen i trädgården. Fåglarna konkurrerar om maten och det kan uppstå bråk om det blir för trångt. Fåglarna äter där de känner sig trygga och säkra från rovdjur och katter. Placera matarna en bit ovanför marken, ungefär 1,5 meter och i närheten av ett buskage så de snabbt kan flyga dit om de behöver skydd.

Fåglarna behöver också vatten under vintern. De kan smälta snö men gör då av med en massa energi som istället skulle kunna användas till att hålla dem varma. Så se till att ha fågelbad med flytande vatten. Det finns uppvärmda fågelbad och vattenvärmare i handeln.

Maria matar småfåglarna I Zetas Trädgård

Till sist, gör din trädgård naturligt attraktiv för fåglar! Det ska finnas buskage och träd med bär och frukter som blir extra mat. Perenner med fröställningar. Gärna större träd där det går att sätta upp holkar. Och vatten! Om du erbjuder fåglarna det viktiga vattnet, både under iskalla vintern och stekheta sommaren, kommer fåglarna älska din trädgård!

/Maria

Här kan du se alla fågelmatare i vårt sortiment.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0