LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Lök i krukor

2014-10-12 | Lökar, Odla i kruka

Söndagar är min trädgårdsfixardag. Det börjar bli så mörkt på kvällarna och svårt att se när jag kommer hem från jobbet så söndagen ägnas helt till trädgården. Vi har börjat plocka in växter för övervintring i vårt garage. Jag återkommer med ett eget inlägg kring dessa växter.

Jag vill tipsa om att sätta lök i krukor. Tycker det är så härligt att plocka fram spirande små knoppande krukor från garaget i slutet på februari.

När jag tömmer alla mina sommarblomskrukor så sparar jag jord som blir över och sätter ner lökar i dem. Känns jorden mager och näringsfattig kan ni strö lite benmjöl i krukan.

Lök i kruka

Välj tidigblommande sorter som krokus, iris, tidiga tulpaner och snödroppar. Jag tycker att senblommande lökar inte blir så bra. Dessutom har säsongen av andra lockande växter kommit igång och konkurrerar ut dem.

Jag har planterat iris , krokus, tulpaner och fritillaria. Vattna igenom krukorna efter sättning. Därefter lindar ni in dem i  bubbelplast eller juteväv. Det går bra att ställa ner dem i en säck och knyckla ihop tidningspapper runt om som extra värme. Ställ dem torrt vid en husvägg under tak. Det går också bra att gräva ner hela krukan och täcka med granris. Mina krukor står i ett mörkt kallt garage hela vintern- utan vatten!

Iris till kruka

Våriris, Iris ’Kathrine Hodkin’ är en överjordiskt vacker sort. Den får havsblå kronblad med gul anstrykning och svarta prickar. Den blommar tidigt, så jag tar fram krukorna redan i slutet på februari. Trots minusgrader så står hon stadig i sin havsblå klänning på min farstukvist.

Fritillaria elwesii

Jag satte några sorters Fritillaria också. Har aldrig provat dem i kruka så det ska bli spännande att se resultatet i vår.

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0