LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Lökkombination 1; Violett och purpur i skön harmoni

2017-10-06 | Handelsträdgården

Jag är väldigt svag för vårlökar. Den underbara blomsterprakten de bjuder på under vårmånaderna är ett måste. Men jag är också förtjust i själva lökarna. Jag plockar gärna runt blad påsarna på vår lökhylla och klämmer och känner försiktigt på de lösa lökarna som ligger i stora tråg på borden i butiken. De är ju så vackra och fascinerande. Tänk allt ljuvligt som döljs i de små torra knölarna.


Så fort den första leveransen kommer i slutet av augusti börjar jag sätta lök. Då har jag redan klart för mig vad jag vill ha. Lökar som funkade bra i rabatterna sätter jag mer av. Jag vill ha mängder!

I takt med att sortimentet i butiken fylls på väcks nya idéer. Sorter av tulpaner, allium och narcisser jag inte sett innan skapar habegär och triggar igång mitt intresse för planering: vad kan jag ha Tulpanen ’Havran’ tillsammans med? Hur passar Allium ’Miami’ ihop med mitt tuvrör? Jag läser på om lökarnas blomtid, ståndort och utseende. Funderar. Kombinerar. Ändrar mig. Bestämmer mig. Det där med att sätta ner foten och bestämma sig, det är svårt.

Jag har satt ihop tre olika kombinationer av blomsterlök som jag tänkte dela med mig av under veckan. Vissa av lökarna är gamla favoriter och andra är nya bubblare. I varje kombination har jag också lagt till en perenn. Det är nödvändigt att sätta blomsterlök tillsammans med perenner tycker jag, perennerna täcker de vissnande lökarnas bruna blad.

Min första kombination innehåller en tulpanfavorit; ljuvliga, liljeblommande Tulipa ’White Triumphator’. En klassisk, elegant tulpan, hållbar som snittblomma. Den nästan svarta, mörkt purpurfärgade tulpanen ’Black Jack’ blir en effektfull kontrast till den vita, skira. De blommar i maj.

Balkansippan ’White Splendour’ täcker marken med vita sippor i april. Och till sist kommer Allium ’Miami’ avsluta vårblommen med sina mörkt lila-vinröda klot tillsammans med kantnepeta ’Walkers Low’. En snygg, modern färgsammansättning med blommande vårlök från april till juli.

I morgon presenterar jag lökkombination 2 här på bloggen.

Ha en fin måndag!

/Maria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0