LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Lyxfrukost på Zetas

2014-12-08 | Blandat

Imorse samlade jag och Rikard våra medarbetare för lite mys i trädgårdscafeet. Vi ville sammanfatta och fira vår julsäsong i trädgården.

Zetas Trädgård

Nybakade scones, ägg, marmelader och nybryggt kaffe.

Zetas Trädgård

Vi träffas alltid på morgnarna före öppning. Ibland bara för att dricka kaffe. Ibland för både större och mindre möten. Enda gången på dagen vi alla kan sitta ner tillsammans och stunden har nästan blivit helig för oss.

Igår bakade jag saffransbullar. Jag ställde in en plåt med ogräddade bullar i kylskåpet som fick kalljäsa under natten. Nybakade saffransbullar en måndagsmorgon gör succe kan jag lova!

Receptet är min väninna Leila Lindholms och jag bakar dem varje advent. Saftiga och verkligen supergoda!

Zetas Trädgård

14 SAFFRANSBULLAR

  • 4 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 påsar (2 g) saffran
  • 50 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 250 g kesella 10 %
  • 100 g rumstempererat smör
  • Cirka 16 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 200 g mjukt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk malen kanel
  • 1/2 msk kardemummakärnor
  • Ägg till pensling
  • Ljus sirap och vatten till pensling
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1/2 dl strösocker
  1. Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt salt, strösocker och kesella.
  3. Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
  6. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
  7. Bred över smörkrämen.
  8. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
  9. Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
  10. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
  11. Sätt ugnen på 200 grader.
  12. Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
  13. Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

 

Zetas Trädgård

Ikväll ska jag och Johan gå på ’Svenska Hjältar Galan’ på Cirkus. Vi har packat ner näsdukar till oss båda. Ser verkligen fram emot att lyssna till deras berättelser och hylla hjältedåden.

Kram V.

Amaryllis med fröställningar

I söndags satte jag ner fyra amaryllislökar i min stora gamla keramikskål. Bottnade med mossa och stack ner fröställningar från höstaster och gillenia. Tycker att det blev riktigt fint, eller hur? Den här amaryllisen heter 'Gervase' och är en ny sort för mig. Tycker...

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0