LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Magnolia i knopp och blom

2014-03-29 | Blandat

Snart blommar Zetas stolthet och passion i vår visningsträdgård Magnolia ’Leonard Messel’. Ett litet elegant träd eller buske som har ett upprätt växtsätt och mörkgrönt bladverk. Bladknopparna är omslutna av ett ludet knoppskal och på bara grenar i maj slår hon ut fjärilslika ljust rosa blommor.Det här är nog den mest lättodlade sorten man kan välja. Den kräver humusrik jord. Blanda upp den gamla jorden med rejäla mängder grov kalkfri torvmull, rododendronjord, barkmull och kompost. Under våren behöver särskilt nyplanterade magnolior mycket vatten, men rötterna får absolut inte stå för blött. Magnolior vill stå i ett vindskyddat läge och täckas med väv mot brännande vårsol. Marken undertill bör bibehållas skuggig och sval då den växer med ytliga rötter. Röd sockblomma, Epimedium x rubrum, myskmadra, Galium odoratum är förnämliga marktäckare som hjälper till att hålla jorden fuktig. Många av de storvuxna sorterna skuggar sin egen mark när de blivit tillräckligt stora. Det är en myt att magnolior skulle vara svårodlade. Den bästa tiden för plantering är vår och försommar, då har de gott om tid att rota sig innan vintern.När de väl etablerats är det en växt att älska i oändlighet.

Magnolia I Victoria Skoglund

Vi har börjat lasta av helt fantastiska exemplar av magnolior både i knopp och blom på Zetas. I april-maj är sortimentet som störst även om det går bra att plantera dem hela sommaren.

Önskar er en skön helg / V

 

Amaryllis med fröställningar

I söndags satte jag ner fyra amaryllislökar i min stora gamla keramikskål. Bottnade med mossa och stack ner fröställningar från höstaster och gillenia. Tycker att det blev riktigt fint, eller hur? Den här amaryllisen heter 'Gervase' och är en ny sort för mig. Tycker...

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0