Detta inlägg är ett samarbete med Gardena.
Förra sommarens torka blev en tankeställare för många. Tillgången på vatten är inte självklar, inte ens om man bor i Sverige.
Det är dags att måna om våra naturresurser och inte ta dem för givet eftersom det urholkar vårt kretslopp!
För att öka vattenmedvetenheten vill jag dela med mig av mina fem bästa tips.
När jag var lite så tillbringade jag mina somrar på en karg ö i Åbolands skärgård tillsammans med min farmor. Vi hade en brunn, och den kunde sina! Den som slösade fick en rejäl utskällning och långa haranger med ord om vikten av att spara på vattnet. Vi tvättade våra kläder i sparat regnvatten. De lades i blöt med och gnuggades på en tvättbräda. Hängdes på långa linor i trädgården för att torka i solen. Vi värmde upp vattnet i en stor gryta med ved och eld. Förberedelserna inför tvagning tog flera timmar och vi tvättade oss i källaren med skopor och baljor.
För att få ner vattnet dit så fanns en tjock grå slang som farmor sög i luft i för att skapa baksug. Hon kräktes, spottade och fräste och jag och min syster var både förfärade och faschinerade över konsten att samla vatten. Farmor var dock oberörd, och det var sådan självklarhet för henne att vattnet var något man sparade på och var rädd om.
Jag önskade att hon hade haft Gardenas batteridrivna pump som hängs över kanten på en vattentunna.
1. VATTNA MED REGNVATTEN
Samla så mycket regnvatten som möjligt i baljor, hinkar och tunnor – det som kommer från himlen är en gåva och gratis är det också. När jag var liten stod det pyttsar överallt där farmor samlade regnvatten och det är ett beteende som jag har kvar. Dessutom gillar växterna regnvattnet bättre än vattnet som kommer ur kranen. Jag upplever att växterna kan bli lite stressade av iskallt kranvatten”.
Nu blir det mycket enklare att vattna med regnvatten. Årets smarta bevattningsnyhet är GARDENAs batteridrivna vattenpump. Häng pumpen över kanten på vattentunnan och koppla på slang, munstycke, sprut-pistol eller vattenspridare. Pumpen är mycket flexibel tack vare det upp- laddningsbara batteriet och det spelar ingen roll var tunnan står eller omdet finns ett eluttag i närheten. Batteri och laddare ingår i paketet. Rekommenderat cirkapris, 1 600 kr.
2. VATTNA MJUKT
Använd en mjuk stråle när du vattnar. Då mjukas jorden upp långsamt och vattnet sjunker ner till rötterna. En hård stråle har motsatt effekt, då rinner vattnet bara av och försvinner till ingen nytta. Det är också bra att sticka ner en pinne i marken för att se hur fuktigt det blir när man vattnar, då lär man känna sin jord, sina växter och sin trädgård och hur mycket vatten som behövs.
3. VATTNA EFFEKTIVT
Vattna på morgonen. Om man vattnar på dagen, när det är varmt ute, försvinner ungefär hälften av vattnet genom avdunstning. Vattnar man på kvällen är risken dessutom större att man drabbas av mördarsniglar och svampsjukdomar i trädgården. Tänk på att nyplanterade växter behöver mer uppmärksamhet medans de etablerar sig. Jag brukar göra små kanaler runt plantan med ett maskrosjärn och vattna i hålen, då hamnar vattnet djupare och vid rötterna.
En ogräsupptagare är inte bara bra när man ska rensa bort envisa maskrosor utan kan också användas för att göra bevattningshål i marken och runt växterna. GARDENAs ogräsupptagare har både specialblad och ett långt skaft som gör det extra lätt att få uppogräs och jord utan att behöva böja sig ner.
4. GE EN REJÄL ROTBLÖTA
Vattna rejält vid varje vattningstillfälle. Risken vid duttbevattning är att rötterna söker sig uppåt och växterna blir mer torkkänsliga och behöver vattnas oftare. Jag brukar passa på att vattna när det regnar, då hjälper man till att ge växterna en rejäl rotblöta. Droppbevattning funkar också väldigt bra. Det har jag i mitt växthus och ger långsam punktbevattning som fuktar igenom jorden ordentligt och som inte slösar på vattenreservoarerna.
Med en vattensnål och reglerbar droppbevattning som Micro-Drip-System kan man spara upp till 70 % vatten. Dessutom kan du resa bort utan att be om hjälp med vattningen. Perfekt för balkonger, altaner, växthus och trädgårdsland. I kombination med GARDENA smart system kan bevattningen också styras via en app i mobilen.
Rekommenderat cirkapris startset, från 350 kr.
5. LUCKRA UPP JORDEN
Hur mycket man behöver vattna beror också på vilken jord man har och hur mycket den suger upp. För att jorden lättare ska ta upp vattnet är det viktigt att luckra upp jordytan, speciellt om den är hårt packad. Jag rensar mycket ogräs och då blir jorden automatiskt uppluckrad. Att täcka jorden runt växterna med gräsklipp är också effektivt för att hålla kvar fukten. Det lärde jag mig av min farmor som alltid räfsade upp gräsklippet efter klippning.
/ Victoria