LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Några av mina favoriter bland narcisserna

2018-08-28 | Lökar, Victoria Skoglund

Här kommer en kort beskrivning av några favoriter bland narcisserna som jag tycker är både odlingsvärda och mycket vackra.

Narcissen ’Acropolis’ är en fylld narciss med en orange botten. Den blir 45 cm hög och blommar i april. Trots de tunga blommorna så är den riktigt stadig. Svag men mycket fin doft. Vi har haft den många år i rabatten vid Zetas parkering tillsammans med blå pärlhyacinter och blå hyacinter.

Ni hittar Narciss ’Acropolis’ här.   

En annan fylld narciss som ni säkert känner igen. En klassisk mycket vacker narciss som jag tror jag sätter högst upp på min lista! Narcissus ’Flowerdrift’ har en stark fin frisk doft. Jag älskar de små kjolarna som omger de orangea pistillerna.

Bilden tog jag i våras i lökparken ’Keukenhof’. Där var de planterade i stora ängar. Jag tycker ni ska sätta minst 20 stycken för att de ska komma till sin rätt. Det är en bra återkommande sort som trivs både i lätt fuktig, men också magrare jord. Blir 45 cm hög.

Vi säljer stora fina lökar i påsar om 10 stycken. Ni hittar den här. 

Den vita enkla och storblommiga narcissen ’Princess Zaide’ växer i min skuggiga rabatt under den uppstammade häggmispeln. Den blommar länge och tål mycket fuktig, nästan lerhaltig jord. Kronbladen är rent sidenvita och doftar svagt av citrus.

Den blir cirka 45 cm i hög i april. Klicka här. 

Narcisser bör planteras tidigt på hösten, helst i augusti-september för att hinna rota sig innan frosten kommer. Många sorter trivs i vandrande sol medan jag tycker att de skimrande vita blir vackrast i lätt skugga. Gräv gärna upp lökbestånden var femte år och dela på sidolökarna som bildats, det blir annars för trångt vilket gör att de får svårt att blomma om. När de blommat över klipps blomhuvuden av och bladverket får vissna ner. Jag strör Zetas bästa gödsel i planterings gropen och även över bladverket vid uppstickandet på våren som extra näring. Ibland torkar narcisser i knoppen. Det brukar bero på att de står för torrt eller att det varit frost. En annan fördel är att både rådjur och harar ratar både narcisser och påskliljor.

Här hittar ni hela sortimentet narcisser. 

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0