LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Några favoriter bland årets trädgårdsböcker

2014-03-22 | Blandat

Årets första skörd av trädgårdsböcker har landat på mitt skrivbord. I torsdags medverkade jag i Nyhetsmorgon tillsammans med Greider och Bindefeld i fröpanelen där vi tipsar och reflekterar om trädgård. Denna gång skulle jag recensera några av vårens nyutkomna trädgårdsböcker. Tiden är dock knapp i dessa direktsändningar och jag hann inte berätta så mycket. Här kommer en mer utförlig beskrivning av de tre böcker som jag ville tipsa om.

rätt ur jorden bok

’Rätt ur jorden’ är skriven av min vän Bella Linde. Det här är en viktig bok som ligger helt rätt i tiden. En handbok i självhushållning som ligger mig mycket varmt om hjärtat. Boken är mycket välskriven och bäst tycker jag om kapitlet som handlar om gödsling och komposten. Jorden är ju det mest grundläggande för att vi ska lyckas med våra växter och grödor. Bella har skrivit på ett mycket lättläst vis och det märks att hon brinner för ämnet. Hon är ingen trädgårdsmästare och det tror jag är bra. Ibland när man ska skriva om den här typen av ’torra’ ämnen kan det ibland bli lite för svårt att förstå för icke utbildade trädgårdsmänniskor. Ämnet fördjupas för mycket och det kan bli tråkigt Hon har lyckats att ta med det allra viktigaste och det känns intressant och lärorikt hela vägen. Jag tycker även om kapitlet ’Trubbel’ som ger en inblick i de vanligaste svårigheter trädgården kan hamna i. De vackra fotografierna är tagna av min favoritfotograf Lena Granefelt. En tidlös bok som kommer att vara viktig och läsvärd livet ut!

bok 2

När jag började läsa ’Låt det spira’ av Ellen Forsström och Angelique Ohlin fick jag en behaglig rysning över armarna..det händer inte ofta kan jag lova. De här två tjejerna har rest runt en sommar och letat efter trädgårdar som berör deras inre. De har funnit ljuvliga trädgårdar, men bäst av allt är att de lyckats beskriva dem med ett språk som fullständigt förtrollade mig. Jag tänker inte skriva mer vad den handlar om. Se bara till att skaffa boken och ge er själva en själslig kärleks puff ! Jag älskar den här typen av böcker som stimulerar mitt sinne och får mig att vilja återskapa min barndomsträdgård. En äng fylld med aklejor, doftande äkta kaprifol och skuggspelet från nyutvecklade ormbunkar.

bok 3

Odla i pallkrage av Eva Robild. Jag önskar jag hade haft den här boken när jag byggde upp min köksträdgård förra året. Jag var en novis och läste massor av böcker och tror att det gjorde mig lite rädd och försiktig. Eva skriver för nybörjaren och jag gillar det. Inget känns svårt utan snarare lustfyllt och inbjudande. Den rymmer tips om sommarblommor, frukt och bär, kryddor och grönsaker. Är du på väg att starta upp en pallkrage, en liten mini köksträdgård är det här boken för dig. Jag håller med Eva..’Pallkragen är det nya gröna’ !

Kram V

Amaryllis med fröställningar

I söndags satte jag ner fyra amaryllislökar i min stora gamla keramikskål. Bottnade med mossa och stack ner fröställningar från höstaster och gillenia. Tycker att det blev riktigt fint, eller hur? Den här amaryllisen heter 'Gervase' och är en ny sort för mig. Tycker...

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0