LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

När sår man luktärter?

2022-01-16 | Luktärt, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Det allra viktigaste är att inte så för tidigt!

Jag vet att många är ivriga och vill komma igång. Men nackdelen är att plantorna blir klena, långa och gängliga på grund av ljusbrist om man sätter fröna i jorden redan i februari. Som regel gror luktärtsfrön snabbt, lite beroende på sort. Jag tycker en bra start är mellan vecka 13-15 inomhus. Vill ni så dem direkt utomhus går det naturligtvis också bra. I början av maj kan man så direkt på växtplatsen.

Eftersom jag har ett växthus och ont om plats inomhus sår jag alltid mina luktärter där. Har ingen värme på, utan fröna gror så snart vårsolen värmer upp växthuset. Och de kyliga nätterna gör att jag får riktigt knubbiga och fina plantor.

Jag får ofta frågor om det går att ha luktärter i kruka på balkongen eller terrassen. Ja, det går om man har en stor kruka med rejält djup. Minst 50-60 liter, helst mer. Jag har tagit fram en särskild luktärtsgödsel som består av biokol som är berikad med fermenterade mungbönsrester. Luktärtsgödseln ska myllas ner i jorden innan plantering i krukan eller pallkragen. Den är långtidsverkande och binder kvävet i jorden som luktärter behöver för att blomma länge och bilda nya knoppar. Jag upplever också att de hade betydligt mindre angrepp av bladmögel som är ganska vanligt förekommande på höstkanten. Läs mer om den här. 

Under sommaren vattnar jag med guldvatten 1 del urin och 10 delar vatten cirka var tredje vecka.

Tänk på att välja riktigt höga stöd minst 1.80. Jag väljer knotiga kala grenar som jag binder ihop som torn. Om ni väljer bambupinnar måste ni vira ett snöre som en spiral runt dem som luktärterna kan fästa i, annars glider de av.

Jag har tagit fram ett par egna luktärtsmixar som säljs i en vacker presentask med tre olika sorter. Den rosa heter ’Tea Rose’ och innehåller en vit, en ljust rosa och en mörkare rosa luktärt där samtliga får stora volanglika kronblad och långa plockvänliga stjälkar.

En fin present att ge bort till någon som älskar luktärter. Beställ här. 

Luktärter älskar djup näringsrik jord och vill inte utsättas för torka. Om ni inte fuskar med jorden och näringen är jag ganska säker på att ni kommer att lyckas!

/ Victoria

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0