Det är fredag och nytt poddavsnitt av Rödavitarosen!
Det har varit en glamourös vecka och jag har sprungit på galor och blivit både inspirerad och berörd. Jenny har varit i Berlin och hälsat på en av sina döttrar. En efterlängtad och iskall resa som fick henne att förundras över tidens gång.
I veckans avsnitt svarar vi på lyssnarfrågor och delar med oss av julklappstips. Vad ska man ge den trädgårdsintresserade? Vilka julklappar som nästan är gratis vill vi ha? Och vad ska man investera i om man är sugen på att ge någon en julklapp som kommer att kunna ges vidare i generationer?a
Dessutom blir det kattdrömmar, entreprenörskap och fysisk renovering.
Vi delar också med oss av baktips och här kommer recept på den absolut godaste saffranskakan!
Det här receptet har jag fått av en kollega som bakat till ett av våra morgonmöten. Det här är nog den godaste saffranskaka jag någonsin smakat. Kanske mängden smör är den avgörande faktorn, eftersom saffranskakor kan bli ganska torra. Men det är inte den här kan jag lova! Kombinationen av saffran, tranbär och vit choklad är ljuvlig. Den är ganska mäktig och passar perfekt till en kopp med starkt mörkrostat kaffe.
Här kommer receptet 6-8 bitar:
Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form som rymmer två liter.
1/2 gram saffran
1 dl hett kokande vatten
225 gram smör
4 dl strösocker
4 ekologiska ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl torkade tranbär / 1 msk vetemjöl
Kräm:
200g Philadelphia cream cheese
3 msk vispgrädde
100 gr vit choklad
Blanda saffran och kokande vatten i en kopp och låt dra cirka 5 minuter. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Häll i saffransvattnet genom en finmaskig sil. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda noga. Blanda de torkade tranbären med mjölet och blanda ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50-60 minuter. Känn med en provsticka om den är klar. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Lägg creamcheesen i en skål och vispa den med elvisp. Koka upp grädden och lägg i den hackade chokladen. Dra bort den från plattan. Blanda ihop till en fluffig kräm. Toppa den kalla kakan med krämen och toppa med tranbär och sikta över florsocker. Man kan även garnera med några färska rosmarinblad.
Den här veckans poddavsnittet är sponsrat av Revolutionrace och glöm inte att ni kan använda koden ROSEN15 med stora bokstäver så får ni 15% rabatt på hela köpet! Koden gäller till och med den 17 december. Här kommer länk till understället som jag tycker är så fantastisk bra. Tyget är så lent och känns nästan som en extra hud. Beställ här.
/ Victoria