LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Päronkvitten doftar som tuttifrutti godis

2018-11-11 | Frukt och bär, Inredning, Inspiration, Växter, Victoria Skoglund

Förra veckan fick jag världens finaste present av min kollega Maria. En liten skål med min favoritfrukt päronkvitten. Om man gnuggar den mellan händerna sprider sig en underbar doft av tuttifrutti. Ni vet de där små röda godisarna som man kan köpa i en liten tablettask. Frukterna är gula hårda och päronlika och smakar som en mix mellan päron och citron.

Marmelad är det man främst använder frukterna till. Gärna tillsammans med en bit gorgonzola eller annan god smakrik ost.

Päronkvitten Cydonia oblonga ’är ett av de vackraste träd som man kan ha i sin trädgård.

Trädet bör odlas i ett skyddat varmt läge och är inte härdigt mer än till zon 2. Kan bli upp till två-tre meter högt. Bor man högre upp i landet så är rosenkvitten ett bättre alternativ. Den får små hårda äpplen som lämpar sig till fruktjuice och marmelad. Blommorna doftar ljuvligt, vilket också ger rosenkvitten extra poäng.

Frukterna är vackra som stilleben på ett gammalt silverfat.

Skriv upp på era önskelistor! Nästa vår hoppas jag att fler vågar sig på ett kviittenträd. Detta träd har verkligen många fina egenskaper.

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0