Det är något speciellt med hösten och maten. Det smakar liksom lite extra gott med alla rotfrukter, soppor och grytor. Vi brukar göra våra egna pizzor. Letade fram ett gammalt recept på kantarell pizza när äldsta sonen kom över på middag häromkvällen ( ja..han har flyttat hemifrån ) Han är vegetarian så det blev två olika, en utan salami som syns på bilden.
Portioner: 4 pers
Tid: 40 min + 30 min jäsning + 7 min i ugnen
2 1/2 dl vatten
15 g jäst
1/2 msk salt
1/2 tsk strösocker
6-7 dl vetemjöl (360-420 g)
600 g kantareller
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk flingsalt
1 dl lätt crème fraiche
2 dl grovriven pecorinoost
1 tsk tryffelolja
80 g tryffelsalami i tunna skivor
1 ask smörgåskrasse eller gräslök
1. Värm vattnet till 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, socker och mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Forma degen till fyra bullar. Låt jäsa under handduk ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Ansa kantarellerna och stek dem i smör tills all vätska kokat bort. Skala och skiva vitlöken, blanda den med kantarellerna och stek ytterligare 2–3 min. Strö över flingsaltet.
3. Kavla ut bullarna tunt till rektanglar på bakplåtspapper på en plåt. Bre på lätt crème fraiche. Lägg kantarellerna på pizzorna och strö över osten. Grädda mitt i ugnen 5–7 min.
4. Ringla tryffeloljan på pizzorna. Lägg på salamin och klipp över rikligt med krasse eller gräslök och salta. Servera genast med blandad sallad.
Jag har beskurit en lönn som står i en av krukorna på terassen. Tycker det blev så fint med kvistarna i det gamla kruset.
Kram V.