LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

SÅ HÄR ODLAR DU POTATIS!

2018-03-07 | Handelsträdgården

Förgro eller förodla potatis?
När du förgror eller förodlar din potatis kan du skörda din potatis tidigare än om du inte gjort det, helt enkelt vinner du lite tid på att förgro eller förodla. Dessutom är det en stor fördel om skörden blir tidig eftersom många odlingar drabbas av potatisbladmögel. Möglet slår till i mitten av sommaren och blasten måste då tas bort. Då är det bra om potatisen är färdigvuxen eftersom tillväxten av knölarna upphör när blasten tas bort.

Att förgro är att lägga sättpotatisen ljust så den bildar groddar. Förgroningen sker utan jord. Sättpotatisen placeras i en låda eller, med fördel, i en äggkartong. Den änden med flest ögon placeras uppåt. Sätt äggkartongen ljust och svalt (frostfritt!). Förgro potatisen fyra till fem veckor innan den planteras ut. När groddarna blivit mörka och knubbiga är det dags att plantera ut potatisen. Jorden ska då vara ca åtta grader varm. Fördelen med att förgro potatis är att det tar lite plats. Du får plats med många potatisar på liten yta. Men en förgrodd potatis ger inte lika tidig skörd som en förodlad.

Att förodla sättpotatis är när potatisen planteras i jord så att även rötter växter ut. Fyll krukor (ett tips är att använda mjölkförpackningar, klipp hål i botten) med jord och placera på fat eller bricka. Sätt en potatis i varje kruka. Halva potatisen ska planteras ned i jorden. När skott börjat växa ut är det dags att börja vattna. Med tiden utvecklas ett fint rotsystem i jorden och blast ovan jord. Håll jorden fuktig, inte blöt. Förodla ca fyra veckor på ljus plats, lite svalare än rumstemperatur, tex i trappuppgången eller i ett garage. Potatisplantorna kan grävas ned i landet när jordtemperaturen är ca åtta grader varm. Fördelen med att förodla är att du vinner ytterligare tid och kan skörda ännu tidigare än om du förgrott. Nackdelen är att det tar mer plats.

Se Zetas sortiment av sättpotatis här

Potatis Salad Blue I Zetas Trädgård

Certifierat utsäde
Använd alltid certifierat utsäde! Det har genomgått en officiell kontroll av kvalité, sundhet, sortäkthet och sortrenhet. När du köper certifierad utsädespotatis får du potatis som inte har för hög halt av olika sjukdomar som virus, rötor och olika skorvtyper.

Sätta potatis
När jorden har ”rett sig” och är ca åtta grader varm, är det dags att sätta ut potatisen. Potatis trivs i lucker och mullrik sandjord. Gräv fåror och lägg upp jorden på sidorna. Det ska finnas gott om jord för kupning senare under säsongen. Sätt med ett radavstånd på ca 50 cm och med 25 cm mellan knölarna. Potatisen ska sättas 5–8 cm djupt. Det behöver grävas något djupare för de förodlade potatisarna så hela rotklumpen kommer ned ordentligt i jorden. Var försiktig så inte rötterna skadas vid plantering. På de förodlade potatisarna kan blasten sticka upp ovan jordytan. Vattna. När plantorna kommit upp 10–15 cm kupar man potatisen genom att föra upp jord runt plantorna ända upp till blasten. Annars blir potatisen grön och oätlig. Kupa ca två gånger under säsongen.
Lägg gärna lite gräsklipp som marktäckning runt om, det ger både fukt och näring.

Så här odlar du potatis I Zetas Trädgård

När skördas potatis?
Många säger ”när potatisen blommar”. Men att potatisen blommar är inget säkert tecken på att knölarna är skördeklara, det beror helt på sort. Moderna sorter blommar inte. Det är bättre och säkrare att gå efter knölstorlek. För att kontrollera potatisens storlek kan man försiktigt gräva sig ner med händerna i sidan av plantan för att känna om där finns några knölar och hur stora de är. Det går att ”skatta” potatisen, vilket innebär att de största potatisarna försiktigt plockas bort från plantan, resten får växa vidare.

Tidig potatis skördas vanligtvis, beroende på var man bor i landet, till midsommar. Senare potatissorter plockas upp från mitten av september. Ska potatisen lagras är det bra att klippa av blasten ett par veckor före skörd. Då utvecklas ett tjockt skal som bättre skyddar potatisen.
Potatisen skördas innan frosten kommer och förvaras bäst i 3–6 grader på en mörk och fuktig plats, gärna i en jordkällare eller en så kallad stuka som grävs ned i jorden.

Tänk på att:
– följa växtföljden. Odla inte potatis på samma ställe mer än var fjärde år. Potatisbladmöglet övervintrar i jorden och växer sig starkare om det får tillgång till sin värdväxt år efter år. Ta bort sjuk blast och släng i soporna, inte i komposten!
– du inte behöver ha ett stort potatisland för att odla potatis. Det går utmärkt att odla potatis i en hink, låda eller pallkrage.

Se Zetas sortiment av sättpotatis här

Årets potatis 2019

”Venezia är med sina vackra och smakrika knölar en delikatesspotatis som hittat sin väg in i restaurangköken. De goda odlingsegenskaperna gör denna sommarpotatis väl värd att satsa på i potatislandet.

Rik skörd som dessutom går utmärkt bra att lagra in, gör att Venezia förgyller såväl sommarens som vårvinterns middagar.

Här kombineras de bästa egenskaperna vilket gör Venezia till en given vinnare av utmärkelsen Årets Potatis för Fritidsodlare 2019.”

Sommarpotatisen Venezia har ovala till avlånga knölar med gult skal och gult kött. Sorten har hög resistens mot bladmögel och bra resistens mot många av de vanligast förekommande sjukdomarna. Venezia har en tillväxt tid på ca 10 -12 veckor och blommar med vita blommor. Mycket lämplig för inlagring. Sortförädlad i Danmark.

Beställ Venetzia här

Odla potatis på balkongen!

Med hjälp av den här praktiska odlingskrukan så kan du enkelt odla din egen potatis på balkongen! Odlingskrukan består av två delar – en innerkruka och en ytterkruka, båda med dräneringshål. Följ gärna utvecklingen genom att lyfta upp innerkrukan då och då. Produkten levereras med odlings- och skötselråd.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0