Vi har som tradition på första advent att äta den här saffranskakan med vit chokladtopping. Och jag kom precis på att jag glömt köpa vit choklad. Hur som helst så tycker jag ni ska prova den här. Jag harr bakat många olika saffranskakor. genom åren och det här är den allra godaste. Saftig med fin brytning av syrliga tranbären. Ja, jag. har delat receptet tidigare.. men ni som inte har bakat den. förut..gör det idag och njut!
Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form som rymmer två liter.
1/2 gram saffran
1 dl hett kokande vatten
225 gram smör
4 dl strösocker
4 ekologiska ägg
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl torkade tranbär / 1 msk vetemjöl
Kräm:
200g Philadelphia cream cheese
3 msk vispgrädde
100 gr vit choklad
Blanda saffran och kokande vatten i en kopp och låt dra cirka 5 minuter. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Häll i saffransvattnet genom en finmaskig sil. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda noga. Blanda de torkade tranbären med mjölet och blanda ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50-60 minuter. Känn med en provsticka om den är klar. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Lägg creamcheesen i en skål och vispa den med elvisp. Koka upp grädden och lägg i den hackade chokladen. Dra bort den från plattan. Blanda ihop till en fluffig kräm. Toppa den kalla kakan med krämen och toppa med tranbär och sikta över florsocker. Man kan även garnera med några färska rosmarinblad.
Önskar. er alla en fin första advent!
Victoria