LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Sätt lök i kruka

2018-09-05 | Blandat, Lökar, Odla i kruka, Victoria Skoglund

Lök är min passion och jag sätter dem både i trädgården och i krukor. Fördelen med krukodling är att man kan tjuvstarta och få en känsla av vår tidigt på fönsterbrädan redan i februari. Det viktiga är att de hinner rota sig och få sin köldperiod för att blomma till våren. Jag brukar lyckas bäst med tidigblommande sorter som krokus, dvärgnarcisser och små irisar.

Jag bottnar krukor med krukskärvor och vanlig blomjord ( gärna uppblandat med lite grov sand ). Strö i ett par matskedar med Zetas gödsel och blandar upp med jorden. Sätt lökarna tätt, men utan att de snuddar vid varandra. Planteringsdjupet ska vara tre gånger lökens storlek. Vattna igenom och låt dem därefter stå torrt. När kylan kommer ställer jag in dem i ett kallt garage eller i växthuset. I garaget står de på en stor frigolitplatta och jag har även lagt på en stor plywoodplatta för skydd mot hungriga möss. Ska krukorna stå utomhus är det viktigt att de är frosttåliga så de inte spricker. Ställ dem under tak och linda in dem i tex, bubbelplast eller juteväv. Det går också bra att ställa ner dem i en låda och isolera med ihopknycklat tidningspapper. Det viktiga är att de står torrt så att inte lökarna ruttnar.

I februari-mars tar jag fram dem för drivning. En del sorter tar jag in i värmen. Älskar att ha fönsterbrädan full med krokus och små doftande narcisser.

Här kommer förslag på några sorter jag tycker funkar bra i kruka:

Narciss ’Hawera’. En liten månskensgul sort som får flera blommor på en stängel. Klicka här. 

Krokus ’Blue Pearl’  Underbar tidigblommande sort med isblå blommor. Se gärna filmen där jag planterar den i kruka. Den sprider sig villigt under burkar och även i rabatter och bildar vackra blå mattor med tiden efter utplantering.  Klicka här. 

Våriris, Katherine Hodgkin. En fantastisk liten iris med havsblågröna kronblad och svarta fläckar. Den här kan vara svår att få tag på. Men vi har ett litet lager på Zetas just nu. Klicka här. 

Dvärghyacint ,Muscari azureum. En liten himmelsblå pärlhyacint som är lite ’vild’ i sitt växtsätt. Klicka här. Jag har blandat lökarna med blå balkansippa en gång. Det blev otroligt vackert. Men har tyvärr ingen bild på det.

/ Victoria

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0