LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Silvrig höstanemon

2018-09-21 | Min trädgård, Perenner, Victoria Skoglund

Silvrig höstanemon, Anemone tomentosa Robustissima

I ett disigt fuktigt ljus i september, en rosa dröm som likt dansande älvor är höstanemoner det vackraste som finns i september. Den växer robust och kraftfullt i min slänt med rosa enkla blommor. Jag plockar ofta in stora buketter, buntar av silvrigt bladverk och rosa skyar i stora vaser på mitt gamla slagbord. Den här växten lämpar sig utmärkt i en brantare slänt där marken skall kläs in och binda jorden. Kanske är den lätt invasiv, men där ytorna finns så fungerar den utmärkt att sprida ut sina livsvingar. Den når en höjd på nästan en meter så samplanteringsväxterna bör ha egen kraft att bilda komposition med höstanemonen.

I augusti-september har de sin storhetstid, men jag tycker att de nickande vackra ansiktena visar skönhet även i oktober. Den växer bra även i ett skuggigare läge och är dessutom extremt torktålig då den har ett djupt rotsystem. Om jag hinner på hösten klipper jag av den vissnande blasten med en häcksax och låter de ligga kvar som ett skyddande täcke över vintern. Anemone ’Robustissima’ är sorten är den absolut härdigaste höstanemonen. Klicka här. 

Den mörkt vinröda purpurkvannen, Angelica gigas är en utmärkt kompositionsväxt till höstanemonen. 

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0