LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Skydda trädgårdens buskar och träd – såhär gör du:

2018-01-12 | Handelsträdgården

Ett stort problem under vintermånaderna är gnagskador på trädgårdens buskar och träd. Rådjur, kanin, hare och sork har svårt att hitta mat under vintern, vilket resulterar i att de gnager barken av träd och buskar. Och det finns väl inget tråkigare än att få sitt träd skadat av ett hungrigt rådjur!

Det här är ju så tråkigt när det händer eftersom stammar kan bli ringbarkade vilket leder till att trädets kanaler som transporterar vatten och näring blir kapade och trädet dör. Men, gott folk, det finns räddning! Och efter fjolårets besök av fyrfota vandaler, som mumsade i sig allt från rosknoppar till avenboksbark i min koloniträdgård, kopplar jag på mig både hängslen och livrem: gnagskydd och doftmedel!

Gnagskydd fästes runt stammarna på träden. Det är ett viktigt skydd som hindrar gnagande harar och fejande rådjur. Kom ihåg att checka skydden kontinuerligt. Min erfarenhet är att de tappar spänsten efter ett par vintrar och rådjuren är inte dumma, de puttar enkelt bort ett sprött gammalt gnagskydd från stammen.

Ett bra komplement till gnagskydd är doftmedel. Det finns en hel del produkter att välja bland. Jag använder TRICO Garden och tycker det är det bästa doftmedlet mot rådjur. Jag kan intyga, min ros fick vara ifred resten av sommaren efter att jag sprejat med det. Och mina kollegor instämmer! Ifjol fick de njuta av både tulpan och kärleksört! Trico Garden innehåller fårtalg och det tycker rådjuren är superäckligt! De ratar helt enkelt växter som sprejats med det. Toppen!

Nu under vintern sprejas sådant som är extra utsatt som buskar och trädets späda grenar. Läs noga på förpackningens instruktioner. För att medlet skall fästa ordentligt sprejas Trico Garden vid torr väderlek.

Där rådjur och älg är extra hungriga kan buskar och träd även behöva ett staket av hönsnät runt sig. Fyra granstörar eller käppar slås ned runt busken och på dessa häftas hönsnätet fast. Nätet ska vara så pass högt att rådjur och älg inte kommer åt grenarna.

Gnagskador från t.ex. sork, som lätt tar sig fram under snön, kan undvikas genom att trampa till snön intill träd och buskar.

Så, se över träd och buskar nu innan de hungriga kommer!

Ha en fin dag!
/Maria

UPPDATERING!
Efter publicering av mitt blogginlägg på Zetas Instagram har en hel del frågor uppkommit. Många undrar om Trico Garden går att använda nu under vintern då stora delar av landet har minusgrader. Och frågorna berör främst om medlet fastnar på grenarna om det är minusgrader. Vi saluför Nelson Gardens Trico Garden (det finns flera olika producenter som tillverkar Trico Garden) som kan användas året om. Men det är viktigt att de grenar som ska behandlas är torra och att det inte förväntas snöa eller regna inom ett par-tre timmar efter behandling.

I min beskrivning har jag utgått ifrån hur väderläget är här i Stockholmsområdet just nu men om du bor i den del av landet där snön ligger djup och grenar är täckta av snö eller rimfrost funkar det inte att spreja med Trico Garden.

Jag och kollegor till mig har egna erfarenheter av att behandla med Trico Garden i minusgrader med bra resultat. Erfarenheten är att bara grenarna är torra när behandlingen sker och att medlet hinner torka i ett par timmar efteråt, sitter medlet så pass bra att rådjuren har ratat växten.

Läs mer om Nelson Garden Trico Garden här.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0