LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Snart fladdrar det till..

2019-07-04 | Perenner

Anisisop, Agastache ’Blue Fortune’

Snart fladdrar det med mängder av fjärilar bland min anisisop. Ett dovt sorl av binas samtal och doften av mint är påtaglig när jag går förbi anisisopen i juli.  Den är högvuxen och majestätisk. En växt som jag har både vid mitt sommarhus på Öland och hemma i Stockholm. Den blir nästan över en meter hög och behöver inget stöd trots sin höjd.  Blommar länge med blå spetsliknande blommor från juli till september. Jag klipper ner den först på våren.

Då den har ett så stadigt och skulptural form så är den extra fin vintertid. Tidigt i april så klipper jag ner den helt och hållet. Den är sen i starten så tålamodet prövas. Bladen är lätt bronsfärgade, men blir senare gröna under sommaren. Jag gödslar med kompost i april, därefter får den ingenting. Jag märker att den mår bäst när det inte blir för torrt. Det sägs att den inte alltid är så långlivad. Men det är inget jag märkt. Isåfall är den lätt att samla frön av och så nya plantor i april. Det går också bra att dela den på våren och på så sätt föröka och få fler plantor.  Ett extra plus är att rådjuren ratar den. I alla fall hemma hos mig. Den ska vara härdig i stora delar av landet i väldränerat läge.

För två år sedan hade jag problem med små sniglar som åt på bladen. Jag började strössla kaffesump på plantorna och tycker faktiskt att det hjälpte. Har ni några andra tips så tar jag tacksamt emot dem då jag efter regnet sett ett visst inträde av dessa marodörer.

Vi har fina exemplar till salu både i webbshoppen och i trädgården. Klicka här.

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0