LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Storramsen är en fantastisk växt i skuggarabatten

2020-04-30 | Perenner, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

På höga bågböjda stjälkar hänger de vita dropparna som smycken med gröna spetsar. Påminner litegrann om en storvuxen liljekonvalj. I maj plockar jag in dem och ställer dem i höga vaser i vårt trädgårdscafe. Som eleganta damer förgyller de kundernas fika med en svag doft av konvalj. Önskar man en mer parfymerad dam förslår jag vippramsen, Smilacina racemosa som som sprider en underbar doft av citron. Båda sorterna är lättodlade och trivs bäst i lätt humusrik fuktighetshållande jord.

Viktigt är dock att jorden inte blir för blöt vintertid. Lägg en frigolitskiva över växtplatsen om jorden är dåligt dränerad. Många säger att den trivs även i torra lägen, vilket gör att hon iså fall kan passa på extrema växtplatser med både skugga och torka. I maj-juni når storramsen en höjd av sjuttio centimeter. Ett halvskuggigt läge är idealiskt och den sprider sig långsamt i sidled. Passar utmärkt i sällskap med vitkantad funkia, rodgersior och parasollblad.

Den är också en viktig pollinerar växt. Blommorna älskas älskas av bin och humlor. Vi säljer fina plantor i trädgården nu.

Önskar er en fin Valborgsmässoafton / Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0