LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Tips på vackra rosor

2019-07-13 | Blandat, Öland, Växter

Jag är mycket svag för rosor, men har dessvärre inte lyckats så bra med dem i min trädgård. Det verkar inte riktigt som de trivs i min jord. Däremot verkar de konstigt nog trivas bättre på Öland, fast det är så torrt.

Jag vill visa er några av de rosor jag tycker bäst om och som klarat sig utan alltför mycket svampsjukdomar och löss.

Vi börjar med den vita småblommiga vita som växer i slänten ner mot bastuhuset. Den heter ’Katharina Zeimet’ och blir cirka en meter hög och blommar oavbrutet från juli till november. För två år sedan frös den ned, men kom tillbaka och nu blommar den fint igen. Den är frisk och tålig.

På Zetas hälsar de att vi fick hem fina krukodlade exemplar igår både i knopp och blom. Klicka här:

Den här rosen ’Winchester Cathedral’ planterade jag förra året på Öland och är fortfarande lite tunn. Tror jag planterat henne i för skuggigt läge, och lite för torrt också.  Men i förrgår slog den första knoppen och jag kan lova er att den är värd att vänta på. Doften påminner om bittermandel och söt sockerkaka. Den blir inte så hög, och funderar på om jag kanske ska plantera om den i en stor korg istället. Men tror iallafall att det är en av de ljuvligaste rosor jag någonsin haft, trots att den kanske inte är lämplig i denkarga jorden på Öland ( Zon 3 ) Ni kan köpa den här. 

En annan ros som jag har på Öland klättrar på gaveln utav huset. Ni känner säkert igen den klassiska klätterrosen ’New Dawn’. Frisk, tålig och blommar hela sommaren. Klicka här. 

Jag häller ut kaffesumpen kring rosorna som ger extra näring, och samlar regnvatten i tunnorna. Vattnar med lakvattnet från Bokashihinken. Skaffa er en sådan hushållskompost så slipper ni släpa jord till sommarstället, och får fint gödselvatten på köpet. Bästa köpet för hållbar trädgård och ytterst miljövänligt. Läs mer här.

Nu ska jag såpskura golvet och förbereda middagen. Ikväll kommer Johan och vi får äntligen njuta Öland tillsammans.

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0