Den vanligaste frågan jag brukar få gällande kejsarkronor är varför de inte vill blomma om.
Kejsarkronor vill ’bakas’ i värme efter blomningen. Helst under tre till fyra veckor vill de bo i 25 graders värme för att vilja sätta nya knoppar inför nästa vår. Därför kan man gräva upp lökarna efter blomning och låta dem ligga varmt och luftigt. Jag har haft mina i en korg i växthuset i sommar. Förhoppningsvis får jag dem att blomma om igen.
Men trivs kejsarkronorna och de etablerar sig, kommer de att sprida sig med frö och man behöver inte gräva upp dem!
Den här bilden tog jag i lökparken Keukenhof i Holland förra året. Så underbart vackert med en äng av kejsarkronor och där vildtulpanen, Tulipa ’Tarda’ växer som undervegetation. Det är en tulpan som också kan sprida sig och återkommer fint varje år. Den öppnar sig mot solen som ljusgula stjärnor. En prisvärd och lättodlad botanisk tulpan. Klicka här.
Det finns många olika sorters kejsarkronor. Men jag tycker bäst om den röda som heter Fritillaria imperialis ’Rubra’. Klicka här.
Sätt lökarna djupt, cirka 15-20 cm. Blanda i lite benmjöl, eller vattna med Zetas mikrober. Jag brukar blanda en kapsyl i vattenkannan och vattna efter plantering för att vitalisera och stärka jorden. Sätt löken med hålet pekande uppåt så det inte samlas vatten i löken.
Rådjur, mullvadar och sork skyr löken på grund av dess lukt. Kan vara värt att prova om man har problem med dessa djur.
Jag hoppas att kejsarkronorna får lite mer uppmärksamhet. Det är en mycket fin lökväxt!
/ Victoria