LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Vedeldad bastu är bra för kropp och själ

2020-12-03 | Inspiration, Jul, Personligt, Victoria Skoglund

Det här inlägget är ett samarbete med K-rauta

Jag skulle väl inte kalla mig för någon bastuexpert, men vill ändå påstå att jag har en viss erfarenhet med mitt finska påbrå.Jag tillbringade alla mina somrar i Åbolands skärgård, en ö som heter Houtkär. Där var bastubadandet en del av det sociala livet. Jag minns hur min farmor bar ved i stora korgar och värmde upp regnvatten i en stor gryta och i bastun. Vi stod på en stor träbräda och sköljde och skrubbade oss med tvättsvampar och en tvål som doftade liljekonvalj.

Doften av vedeldade bastu är oslagbar och jag tycker även värmen är mer omslutande och intensiv till skillnad mot eluppvärmd. När vi flyttade till vårt lilla hus vid sjön så prioriterade vi att byta ut elaggregatet till en vedeldad. Vi ångrar inte en sekund! Han som byggde om bastun var från Finland och hävdade att det bara fanns ett märke att välja på och det var Harvia.

Vi köpte vårt aggregat på K-rauta ( även om det nu är flera år sedan ) och är mer än nöjda. Det går snabbt att få upp värmen och jag älskar våra söndagar när vi badar bastu på kvällen. Läs mer om vårt bastuaggregat här. 

Vi brukar gå en långpromenad medans bastun blir varm. Om det blir is så brukar vi åka långfärdsskridskor ( jag är inte så bra på det ) men tycker ändå det är superhärligt. Vi har sågat upp en liten vak vid bryggan där vi doppar oss snabbt. Kallbad och bastu är beroendeframkallande om man väl börjat. Vi blir piggare och är nästan aldrig sjuka.

Jag brukar tända ljus och marschaller på bastubryggan. Det är så mysigt att sitta därinne och se hur det glittrar utanför.  Vi har dock lite olika känslighet för värmen. Jag vill sitta länge, dricka mitt mynta vatten och låta kroppen bli långsamt uppvärmd. Min kära sambo tycker om hög värme och att svetten fullständigt exploderar och rinner längs med kroppen.

Jag har samlat ett bastukit hos K-rauta med användbara produkter till bastubadet här. 

 

En annan tradition vi börjat med senaste åren är att vi badar bastu på julaftonens morgon innan gröten. Så mysigt att tända en massa ljus och smyga ner i kängor och och se morgonljuset skimra över sjön.

Jag vill tipsa om den fina stålhinken som är en utmärkt julklapp till en bastuälskare.

Snygg, elegant och lyxig. Klicka här för att se mer.

 Funderar ni på att bygga en bastu rekommenderar jag K-rauta där bastun är lite av deras signum.

Kvalitet och kunskap! Läs mer här. 

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0